kuchnia włoska w Krakowie

Najlepszą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Na ogół jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, więc zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *